10. huhtikuuta 2015

Pizza

Pizzaperjantai!
 
Alettiinpa pojan kanssa perjantain kunniaksi pizzaa vääntämään. Pojan kiinnostus tosin tällä kertaa loppui tomaattikastikkeen keittelyn ja kinkun leikkuu (ja syönnin ) jälkeen.
Minusta pizzaa ei kannata alkaa ees tekemään jos ei keittele kastiketta ite ja pohjaa vaivaa omin kätösin. Mutta mä oonkin tarkka pizzasta ja haluun, että on herkullista ja maistuvaa. Aina joskus oon minäkin jonkun valmiin kastikkeen kotiin ostanut nopeuttaakseni hommaa, mutta ei se sama asia ole, ei vaikka vielä tuunais kastiketta.
Valmispohjista ei voi ees puhua, eikä varsinkaan nyt vehnättömänä aikana, ei ei ei.

Kastiketta teen yleensä aina isomman satsin ja pakastan niin on valmiina pizzan himoon. Joskus aikanaan tein myös pizzapallotkin valmiiksi, mutta gluteenitonta taikinaa en ole pakastanut, en tiiä mitä tykkäis. Nyt mulla kävi taikinan kanssa niin, että jauhot loppuivat! En halunnut tattaria tai perunajauhoja laittaa sekaan, mitä kaapista ois vielä löytynyt. Päätin lompsauttaa sen kerralla sitten pellille ja taputella tasaiseksi. Ideana oli tehdä kaksi ohutpohjaista pizzaa, mutta tuli yks iso ja paksupohjainen. Maku oli tosi hyvä ja kohosikin oikein nätisti siinä, että ei se pilalle mennyt vaikka löysää olikin, tosi pehmeänä säilyi.
Ite tykkään ohuesta ja rapeasta pohjasta, mutta vaihteeksi pehmeäkin maistui mukavalta!

Pizzan teko ei onneksi ole rakettitiedettä ja kaikki versiot pizzaan käy ja jokainen tekee omalla tavallaan ja tää on mun;




Kastike:  n. 2 pellilliseen

 1 iso sipuli
4-6 valkosipulin kynttä
1 prk tomaattisosetta
1 prk paseerattua tomaattia/tomaattimurskaa
sokeria
suolaa
oreganoa
mustapippuria
(punkkua loraus jos löytyy)

1. Kuullota sipulit öljyssä pehmeiksi. Lisää sinne oregano ja tomaattipyre hetkeksi.

2. Lisää tomaattimurska ja punkku. Mausta mielen mukaan.

3. Mitä kauemmin jaksaa keitellä, sen parempaa!



Pizzapohja: 2 isoa pizzaa

3 dl vettä
1/3 hiivapalaa
ripaus suolaa
loraus hunajaa
n.6dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta 
(nyt laitoin 1 dl maissijauhoja ja 4 dl jauhoseosta)
1/2dl öljyä
 

1. Lämmitä vesi lämpöseksi ja sekoita hiivaa.

2. Lisää suola, hunaja ja jauhot, vaivaa hyvin ja lorauta öljyt sekaan.

3. Painele/kauli leivinpaperille ja anna kohota.

4. Täytä ja paista 250 asteessa vartin verran.





Mun vakiotäytteet, jotka tälläkin kertaa päätyi pizzaan ovat:

Kinkku, aurajuusto, ananas, mozzarella ja valkosipuli. Nam.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti