15. huhtikuuta 2015

Karjalanpiirakat

Karjalanpiirakat, parasta! 
Tämä oli yksi asia mitä melkein itkin, kun tuli keliakia- diagnoosi! En saa enää piirakoita!!! Tulen karjalaisesta suvusta ja näitä on leivottu ja syöty AINA! Alkujärkytyksen jälkeen aloin tutkimaan ja testaamaan reseptejä. Ensimmäisistä tuli ihan hyviä, tattarin makuun en ollut vielä niin tottunut, toisista tuli maultaan parempi mutta koostumus hajoava. Seuraavat oli aika lähellä tavallisia, mutta nyt onnistui tosi hyvin!!! Maku oli hyvin lähellä rukiista! 
Puuro pääsi jämähtämään liian paksuksi, joten lorautin hieman maitoa puuroon, mutta lirahti liikaa ja näin ollen puuro vähän kiehahti piirakoista pois, josta reiät piirakoissa kertoo. Mutta edelleen vaikka nyt ei olleet nätteimpiä, niin maku oli paras koskaan! Rapsakka ja maistuva. 
Kovin tarkkaan en lähe kertoilee ohjeita, koska en koe olevani mestari näissä vaikka karjalaista verta virtaakin :). 


Puuron keitin Risella-puuroriisin pussista kaksinkertaisena. Söimme pojan kans annokset puurosta, joten jouduin tekemään vielä hätämuusit hiutaleista jotta sain kaikki taikinan käytettyä.

Tärkeintä oli nyt jakaa tämä taikina :).  Tästä tulee noin 40 kpl piirakoita, itse tein 20 isoa ja 35 pikkupiirakkaa (ja yks jätti :))

Taikina: 

5 dl lämmintä vettä
2 tl psyllium
1,5 tl suolaa
4 dl gluteenitonta jauhoseosta
1-2 dl riisijauhoja
6 dl tattarijauhoja
(1dl öljyä)

1. Laita psyllium veteen turpoamaan hetkeksi.

2. Lisää loput aineet ja vaivaa tasaiseksi ja sileäksi. Jauhoja sen verran, että pystyy hyvin käsittelemään.

3. Laita taikina kahteen osaan ja työstä eka toinen puolikas piirakoiksi asti ja tee vasta sitten toinen puolikas.

4. Tee pitkä tanko ja jaa se 20 palaan, tai minkä kokoisia haluaa tehdä. 

5. Taputtele kakkaroiksi ja sen jälkeen pulikoi ohuiksi ja pyöreäksi. Älä säästele jauhoja ( tattari-riisijauhosekoitus)! Tämä vaiheen voi tehdä myös pastakoneella; aja koneen läpi ensin paksummalla välillä, jonka jälkeen ohuemmalla. 






6. Levitä puuro keskellä kakkaraa ja rypytä kiinni. Tässä on niin monta mallia ja tapaa tehdä, että antaa mennä vaan! Ite teen keskeltä alas rypytyksen ja sitten pyöräytän piirakan ja teen toisen puolen.






7. Uuni 250-300 asteelle ja 10-15 minuuttia, tämäkin on maku asia, ite pidän oikein rapsakoista! 

8. Paiston jälkeen kasta piirakat voisula-vesi seokseen tai pelkällä voillakin vois sivellä :). 


Ja ei kun nauttimaan!!! 
Itse tykkään pelkän voin kanssa, munavoin ja tai graavilohen. Nam! 



Tein miehelle vielä tälläisen jättipiirakan (tavis piirakka vertailun vuoksi) johon käytin kaikki revenneet ja pilalle menneet taikinat ja loput muusit :). Kalliita aineita hukkaan saa heittää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti